Ny runde i Seilsportligaen

Askøy SF og RAN SF er arrangører i Bergen.  Brevik stiller lag, og som vanlig er Jan Ove Lorentzen koordinator for Breviks laget.

Her er noe fakta og info om hva Seilsportligaen dreier seg om.

Fakta
Seilsportsligaen startet for fullt opp i Norge i 2016, etter et kvalifiseringsår i 2015 der 15 lag kvalifiserte seg til 1.div og 15 lag til 2.divisjon.
Ligaformatet er inspirert av den tyske Segelbundesliga og danske Sejlsportsliga. Nå foregår Seilsportsligaen i over 13 land.
NSF har kjøpt inn båtttypen J/70 som brukes i seilasene.  Det seiles fleetrace som varer 12-15 minutter heat med fem båter, der alle lagene innom hver flight. Mellom hver seilas byttes hele mannskapet ut. All dømming skjer direkte på vannet.

Lag
Hver forening stiller med opp til 6 seilere som er valgt ut blant foreningens medlemmer. Alle som seiler må med andre ord være medlem av en foreningen de seiler for.
 Det er opp til foreningen om de ønsker å bruke et fast lag gjennom hele sesongen, eller om de ønsker ulike lag for hvert stevne. Mannskap og skipper kan skiftes ut mellom hver seilas, og skipperen er ikke nødvendigvis rormann.
 Minst en av de minimum fire seilerne som skal være om bord må være yngre enn 22 år.

Tid og sted for seilsportsligaen
Stevnene arrangeres av  NSF i samarbeid med de lokale Seilforeninger. Alle foreninger kan søke om være arrangør for de fire stevnene som arrangeres gjennom året.

Båtene i seilsportsligaen
Ligaseilasene seiles i J/70. Norges Seilforbund har kjøpt inn seks båter med hengere og stiller disse til rådighet for seilasene. Klubbene slipper dermed å skaffe egne båter.
Valget av J/70 som ligabåt er tatt ut i fra flere hensyn. Både den tyske og danske seilsportligaen har valgt denne båttypen med stor suksess. Erfaringene så langt har vært overveldende positive. Båten er utfordrende og de begeistrer både unge og gamle seilere.
En annen vesentlig faktor er at båten er godt bygget, og erfaringen viser at til tross for mange harde seilaser så er det lite som har gått i stykker.
 NSF anbefaler derfor norske seilforeninger å velge J/70 som klubb-båt.

Veien videre

Gjennom fire stevner skal det kåres en ligamester som går videre til Champions sailing league.

Det seiles også om plassen i divisjonen. De fire nederste på tabellen ette endt sesong i 1.divisjon rykker ned til 2.divisjon, mens de fire på topp i 2.divisjon rykker opp.
På høsten seiles det kvalifiseringsrunde for lagene inn i 2.divisjon. Her konkurrerer nye foreninger med de fire lagene som ryker ut om plass for neste års Seilsportsliga.

​Fra 2016 blir det arrangert fire stevner og når den siste er seilt står en forening tilbake som norsk ligamester. På høsten 2016 skal det seiles kvalifiseringsrunder til 2. divisjon i Seilsportligaen. De fire dårligst plasserte båtene i 1. divisjon vil rykke ned til 2. divisjon, og de fire beste i kvalifiseringsseilasene til 2. divisjon rykker inn i 1. divisjon for 2017 ligaseilingen. 2. divisjon skal seiles i det som skal bli den norske klubb båten.

I 2017 skal det arrangeres regionale kvalifiseringsstevner til 2. divisjon, og regionene kan selv bli enige om hvilken båttype som skal brukes på disse stevnene. Hvis Seilsportligaen blir populær kan den utvides med flere divisjoner.

Hvis ett lag trekker seg fra 1. divisjon seiles sesongen ut med 14 deltakere, mens de to lavest rankede foreningene rykker ned til 2. divisjon ved sesongens slutt. Foreninger som trekker seg i løpet av sesongen må betale et gebyr på 5000,- per stevne de ikke stiller på.